Art deco bioscoopverlichting: een ode aan de gouden eeuw van de film

Wat is art deco?

Art deco is een kunststijl die vooral populair was in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw. Het staat bekend om zijn geometrische vormen, sterke kleuren en luxueuze uitstraling. Hoewel art deco in de eerste plaats een architecturale stijl was, paste het ook goed bij andere vormen van design en kunst, waaronder de cinema.

De art deco bioscoopverlichting

Een van de meest herkenbare elementen van art deco in de cinema zijn de verlichtingsarmaturen. Art deco-bioscoopverlichting is vaak gemaakt van metaal, glas en kunststof en is ontworpen om te passen bij de andere art deco-ornamenten en interieurelementen zoals kroonluchters, gestileerd beeldhouwwerk en geometrische muurschilderingen.

De opkomst van art deco in de bioscoop

Art deco kwam op het hoogtepunt van de opkomst van de cinema in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw. Het was een tijd waarin films een belangrijk deel van de culturele beleving van de mensen werden. Bioscopen waren sociale trefpunten waar mensen naartoe gingen om te ontspannen en plezier te hebben. In deze theaters was het niet alleen belangrijk om films te vertonen maar ook om een opvallend en bijzonder interieur te hebben. Art deco lenende zich hier perfect voor.

De impact van art deco op de bioscoopbeleving

De impact van art deco op de bioscoopbeleving was enorm. Het ontwerp van de theaters zorgde voor een luxueuze uitstraling waardoor het bezoeken van een bioscoop een bijzondere gebeurtenis werd. Ook de art deco-verlichting droeg hieraan bij. In het donker zorgde de verlichting voor een bijzondere sfeer die de filmbeleving versterkte. Dit type verlichting leende zich ook goed voor het aanbrengen van reclame voor de nieuwste films en de aankondiging van het programma.

Hoe worden de lampen nu gebruikt?

Art deco-bioscoopverlichting is nu zeer gewild bij verzamelaars van vintage design en kunnen hoog geprijsd zijn. Ze worden nog steeds in bioscopen gebruikt, maar ook steeds vaker in huisinrichting en winkels om een authentieke sfeer te creëren. De lampen zijn ook vaak te zien in Hollywood-films, met name in periode-drama’s die zich in de jaren ‘20 en ‘30 afspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *