Verlicht beton: een duurzame en slimme oplossing voor moderne architectuur

Inleiding

Betonelementen zijn onmisbaar bij moderne architectuur en stedenbouw, maar de afgelopen jaren zien we een trend om deze elementen niet alleen als bouwmateriaal te zien, maar ook als designelementen. Er is een nieuwe techniek ontstaan die beton de mogelijkheid biedt om te verlichten. Lighting concrete (of lichtend beton) is de oplossing voor creatieve, duurzame en slimme architectuur in de 21ste eeuw.

Wat is lighting concrete?

Lighting concrete is beton dat licht geeft in het donker. Dit effect wordt gecreëerd door de opname van fosfor. Fosfor straalt licht uit als het voldoende lichtenergie heeft gekregen. In dit geval wordt de fosfor aan het beton toegevoegd in de vorm van een poeder of een granulaat.

Hoe wordt lighting concrete gemaakt?

Het mengen van de fosfor in het beton moet nauwkeurig gebeuren. Omdat fosfor een gevaarlijke stof is, moet het in het beton gebonden worden. Dit gebeurt door het poeder of de granulaat volledig te bedekken met carbonaat, een stof die gewoonlijk wordt gebruikt in beton. Carbonaat beschermt de fosfor tegen lucht, vochtigheid en water.

Onderdelen van lighting concrete

Bij het creëren van lighting concrete moeten verschillende onderdelen goed ingebed worden in het materiaal. Ten eerste moeten de fosfor en carbonaat op de juiste manier gemengd worden. Ten tweede moet in het beton een mechanisme opgenomen worden dat licht doorlaat. Ten derde is het van belang dat het beton duurzaam is en beschermd wordt tegen krassen en andere beschadigingen.

Voordelen van lighting concrete

Het gebruik van lighting concrete brengt verschillende voordelen met zich mee. Het kan onder andere de veiligheid van gebouwen verbeteren door lichtbronnen te vervangen. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om veiligheidsmarkeringen op wegen en vliegvelden te maken. Bovendien gaat lighting concrete duurzaamheid een stuk verder dan gewoon beton door het feit dat het licht produceert en zo elektriciteit uitspaart.

Beton en elektriciteit besparen

Lighting concrete heeft een potentieel om energie te besparen. Het kan bijvoorbeeld lichtstraten van winkelcentra, operationele markeringen op vliegvelden en industriële plekken vervangen. Dit kan een positief effect hebben op de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van elektriciteit, en kan er toe bijdragen om de milieu impact van verlichting in de openbare ruimte te verminderen.

Toepassingen van lighting concrete

Lighting concrete heeft verschillende toepassingen in de moderne architectuur. Het kan gebruikt worden voor buitenconstructies zoals wegen, bruggen, tunnels en rotondes. Door de verlichting kan daarbij een veiliger gevoel ontstaan en kan het verkeer beter geleid worden. Ook in de interieurbouw zijn er talloze toepassingen. Zo kan lighting concrete gebruikt worden voor het creëren van een futuristisch en modern designelement in gebouwen, zoals scheidingswanden en plafonds, of als verlichting in ruimten die overdag weinig licht ontvangen, zoals opslagruimten.

Conclusie

Lighting concrete biedt eindeloze mogelijkheden voor moderne architectuur met als voornaamste voordelen duurzaamheid, veiligheid en een modern design. Het is een slimme oplossing voor het besparen van energie en het is een stap richting een duurzame en groene toekomst voor de mensheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *