Een korte geschiedenis van Harvey Guzzini

harvey guzzini

Harvey Guzzini is een designhuis gevestigd in Italië. De oprichters van het bedrijf waren een groep van zes broers die zich lieten inspireren door de James Stewart-film Harvey uit 1950. Ze creëerden een reeks verkoperde decoratieve objecten die uiteindelijk werden uitgebreid met staande lampen, hanglampen en schansen. Het was ook de eerste van verschillende namen die de gebroeders Guzzini in de loop der jaren zouden gebruiken.

In juni 1958 richtte Raimondo Guzzini Harvey Creazioni di Guzzini op. Een paar jaar later exposeerde het bedrijf bij Domus: Formes Italiennes in de Galeries Lafayette in Parijs. Ondanks dat de naam een mondvol was, wist het bedrijf toch voet aan de grond te krijgen in de wereld van het licht. Dit was grotendeels te danken aan de verhelderende ontwerpen van Luigi Massoni, de architect en ontwerper van het bedrijf. Hij leidde het ontwerpteam en verzorgde de public relations van het bedrijf.

Er was een ander merk, Harvey Guzzini Illuminazione, met Gio Ponti’s Media Lamp, een van de meest innovatieve en elegante producten op de markt. Hoewel dit geen revolutionair concept was, was het een goed idee dat door andere bedrijven werd overgenomen. Helaas duurde het bedrijf niet lang, want het werd overgenomen door Mariano Guzzini, die vandaag de CEO en eigenaar is van iGuzzini Illuminazione S.p.A. Tegenwoordig is dit een Italiaanse fabrikant van hoogwaardige verlichtingsproducten die zijn oorspronkelijke hoofdkantoor in Recanati, Italië heeft behouden. .

Het bedrijf ontwierp ook de Quadrifoglio Table Lamb, de naam van een tafellamp met een vierbladige kap van acryl. Dit is gemaakt in samenwerking met Gae Aulenti, een Sloveens ontwerpbureau. Evenzo ontwierp het bedrijf een faro-tafellamp, een tafellamp die leds gebruikt om een patroon weer te geven, in dit geval een boom. Bovendien heeft het bedrijf een grote collectie lampen die in uitstekende staat verkeren.

Een van de meest indrukwekkende ontwerpen van de Harvey Guzzini illuminazione is de Faro tafellamp, die verscheen in afleveringen vijf en zes van de tweede serie van de Britse sitcom Man About the House. De Faro werd ook gebruikt als rekwisiet in de Amerikaanse bovennatuurlijke horrorfilm Hellraiser uit 2022.

Andere ontwerpen van de Harvey Guzzini illuminazione waren de Olympe, een lamp die bestaat uit semi-ondoorzichtige plastic panelen die een zacht diffuus warm licht creëren. Het werd ook geproduceerd door ED en heeft een opening aan de achterkant zodat de gebruiker bij de lamp kan. Een ander cool stuk design van hetzelfde bedrijf is de Media Lamp, de naam van een iconische gloeilamp die door Gio Ponti in een recente film werd gebruikt.

Door de geschiedenis heen heeft het bedrijf vele namen gehad, waaronder Guzzini, Harvey Creazioni, Harvey Creazioni di Guzzini, iGuzzini en Guzzini illuminazione. Tegenwoordig is iGuzzini een familiebedrijf met het hoofdkantoor in Recanati, Italië. Als u op zoek bent naar een nieuwe vloerlamp, kunt u de brede selectie bekijken die beschikbaar is bij Harvey Guzzini, die van maandag tot en met vrijdag geopend is van 9.30 tot 18.30 uur.