Beste toeristische attractie van Nederland: Windmill Village

Windmill Village:Beste toeristische attractie van Nederland.

De Zaanse Schans is een van de hoogtepunten van het toerisme in Nederland, met woon- en werkgebieden die teruggaan tot 1850.

Hier ziet u met eigen ogen hoe de Nederlanders in de Zaanstreek werkten en leefden tijdens de Industriële Revolutie halverwege de 19e eeuw. Net als vroeger zijn er boerderijen, paden, houten huizen, pakhuizen en windmolens, sloten en velden.

Als je kijkt naar de houten gevels, oude ramen en lage deuren, komt nostalgie naar je toe. Hier zijn honderden jaren aan herinneringen als historische voetafdrukken die in elke kamer weergalmen.

Honderden jaren geleden sliepen, kookten, lachten, huilden, beminden, maakten ruzie en stierven hier. Maar de Zaanse Schans leeft nog steeds van de huizen, omdat ze allemaal gewoon werken.

hallo Nederland: een windmolendorp in de winter

Dit is een levend museum dat zelfs in de winter niet sluit. In feite is het dorp tijdens het koude seizoen de perfecte plek om door wonderland te dwalen.

Zelfs als je tenen ijskoud zijn en je vingers tintelen, is er hier iets dat je vreugde brengt. Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, kunnen bezoekers zelfs genieten van een andere beroemde Nederlandse traditie: schaatsen.

Als het buiten een beetje koud is, kun je naar een van de werkplaatsen gaan en de ambachtslieden aan het werk zien. Het eigenaardige gekletter zou niet aanwezig zijn op de geplaveide paden zonder deze buitengewone klompen, handgemaakt door ambachtslieden.

hallo Nederland: een windmolendorp in de winter

Oud Hollandse handgemaakte cadeaus zorgen ook voor typisch Hollandse kaas en Delfts blauw decor. Als je door de Zaanse Schans slentert, kom je verschillende ambachtslieden tegen.

Kijk maar eens naar de items op hun schouders en ze laten je graag zien waar deze producten vandaan komen.

Leer hoe klompen worden gemaakt bij klompenmakerij Kooijman, hoe kaas wordt gemaakt bij kaasmakerij Henri Willig, bezoek het Wevershuis in Museum Zaantijd of bezoek de bakker.

Ook het interieur van de molen is warm, met bewegende delen in het gebouw waardoor het hout piept, en bezoekers kunnen zich opwarmen met een kop warme chocolademelk of rum.

En na een stevige plattelandswandeling in de frisse Hollandse lucht gaat er niets boven een warme maaltijd.

Restaurant De Kraai serveert traditionele Hollandse pannenkoeken of dineer in restaurant De Hoop met uitzicht op de molens langs de rivier de Zaan.

hallo Nederland: een windmolendorp in de winter

Probeer een paar klompen

Geef de klompenmaker gewoon een stuk hout en een beitel, knipoog en voila! Een klomp was geboren! Klompenwerkplaats De Vreede, vroeger een pakhuis, bestaat sinds 1750 en elke dag zie je ze deze klompen maken voor boeren, arbeiders en het grote publiek.

In dit kleine maar indrukwekkende klompenmuseum kan men de grootste en mooiste collectie klompen van Nederland bezoeken.

Omvat beschilderde klompen, gekerfde klompen, schaatsklompen met ijzer, paardenklompen, kunstklompen en mooie voorbeelden van klompen uit de hele wereld.

De Klompenmakerij heeft ook een grote winkel die klompen in alle maten en kleuren verkoopt, evenals miniatuurklompen, klompen, sleutelhangers en spaarvarkens, waardoor dit een ideale kerst in de winkelstraten van de Lage Landen is.

Probeer een paar klompen

kaas proeven

Kaas is een ander typisch Nederlands product. Good old cheese sandwiches en andere zuivelproducten zijn de geheime saus die Nederlanders zo groot maakt.

Kaasboerderij Catharina Hoeve is een replica van een traditionele Oostzaanse boerderij waar je alles over kaas te weten komt. Kaasmakers in klederdracht vertellen over de verschillende soorten kaas.

Het is immers moeilijk te doorgronden wat het verschil is tussen Goudse, feta of kruidenkaas. Elke dag is er een demonstratie van alles over het proces van kaasmaken. Natuurlijk kunt u ook enkele van deze heerlijke kazen proeven en thuis kopen.

kaas proeven

beklim de windmolen

Verf maken in een molen? Dat doen molenaar Piet Kempenaar en zijn collega’s in deze unieke verfmolen. Het zijn echte vakmensen die alle hoeken van de molen kennen en alle technische kennis over oude verf kennen.

Aarzel niet, ga naar binnen en bekijk hun showcase! Windmolen De Kat werd gebouwd in 1664 en produceert vandaag de dag nog steeds hoogwaardige verven en pigmenten. Deze producten worden geleverd aan kunstenaars en restaurateurs over de hele wereld. Naast verf produceerde de molen ook krijt, pigmenten en oliën.

Als je de molen binnengaat, trilt het hele gebouw mee met de molen, wees niet verbaasd, het gebouw is erg sterk, daarom werkt de molen nog steeds.

beklim de windmolen

Hollandse pannenkoeken proeven

Hollandse pannenkoeken zijn groot, 29 cm in doorsnee. Op de Zaanse Schans proef je dat bij het gezellige restaurant De Kraai.

Het restaurant is gehuisvest in de 18e-eeuwse Zaanse graanschuur, die oorspronkelijk in het naburige Wormerveer stond en in 1976 werd verplaatst naar de Zaanse Schans.

Hollandse pannenkoeken proeven

Het ouderwetse Hollandse design gecombineerd met de typische Zaan Smuiger tegelhaard zorgt voor een bijzonder warme en uitnodigende sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *