Wat maakt Orrefors glas zo speciaal?

orrefors

Oorspronkelijk gemaakt van loodglas en met de hand geblazen, is Orrefors-glas een vorm van functionalisme. De unieke vormen en figuren zijn in het glas geëtst. Het bedrijf heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor zijn werk en bestaat al bijna een eeuw. Als je je ooit hebt afgevraagd wat Orrefors-glas zo speciaal maakt, zul je blij zijn te weten dat dit bedrijf meer inhoudt dan alleen mooie ontwerpen.

Orrefors glas is een vorm van functionalisme

Orrefors glas heeft een lange geschiedenis. De geschiedenis gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw, toen het bedrijf voor het eerst vazen ​​begon te maken. De ontwerpen bevatten functionalisme, maar bevatten ook kleurrijke en dynamische elementen. Veel Orrefors-stukken zijn nog steeds in gebruik.

Het is gemaakt van loodglas

Het Zweedse bedrijf Orrefors staat bekend om zijn fijn bewerkte glaswerk. Hun kristalachtige vazen ​​zijn handgeblazen. Ze gebruiken loodglas, ook wel kristal genoemd, vanwege de hoge dichtheid en oogverblindende helderheid. Het bedrijf produceert al meer dan 80 jaar hoogwaardig glaswerk. Hun glasproductieproces omvat het zorgvuldige handwerk van vijftien verschillende mensen.

Het is met de hand geblazen

Orrefors is een Zweedse glasmaker die bekend staat om hun prachtige glaswerk. Ze hebben een lange traditie van hoogwaardig vakmanschap en zijn vaak opgenomen in musea over de hele wereld. Begin jaren zeventig ging een jong meisje genaamd Eva Englund naar school in Orrefors. Ze leerde de graaltechniek van haar schoolmeester, die ook de decaan van Orrefors was. Andere kunstenaars die in die tijd in de fabriek werkten, waren Olle Alberius en Gunnar Cynn.

Het is gegraveerd met figuren

De gegraveerde orrefors variëren in prijs, afhankelijk van de grootte, tijdsperiode en andere factoren. De duurste van deze stukken kan maar liefst $ 12.500 opleveren. De gemiddelde prijs voor een stuk met gravure is $ 1.468.

Het is een uniek stukje vakmanschap

Orrefors is gespecialiseerd in het maken van meubels en objecten die functioneel en tijdloos zijn. Hun producten zijn gemaakt van duurzame materialen en ontworpen door prestigieuze kunstenaars. Elk stuk is gemaakt door maximaal 15 verschillende mensen. De Argyle-collectie van het bedrijf is een eerbetoon aan de Schotse Hooglanden.

Het is een vorm van Scandinavisch modernisme

Orrefors, een vorm van Scandinavisch modernisme, roept de stijl op van modernistisch design uit het midden van de eeuw. Het werd ontwikkeld in de Zweedse stad Kosta, in de zuidelijke Hooglanden van Smaland, in 1898. Aanvankelijk produceerde de fabriek eenvoudige voorwerpen zoals bosbessenkruiken en inktpotten. Maar na een tentoonstelling in 1897 kreeg Orrefors de artistieke koorts van het land te pakken. In 1899 richtten ze Foreningen Svensk Form op, een groep kunstenaars die nog steeds werkt. Het doel is om “mooiere alledaagse goederen” te creëren.