Louis Poulsen – Een modern verlichtingsmerk

louis poulsen

Opgericht in 1874 als wijnimporteur, is Louis Poulsen uitgegroeid tot een modern designmerk dat hoogwaardige verlichting maakt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. De producten zijn geïnspireerd op Scandinavisch modern design en worden met passie gebouwd in Denemarken.

De missie van Louis Poulsen is om een ​​rustgevende sfeer te creëren met verlichting die de ruimte vormgeeft. Het bedrijf staat bekend om zijn hoogwaardige lampen die zijn ontworpen met het oog op kunstzinnigheid. Het bedrijf produceert een verscheidenheid aan verlichtingsarmaturen, van plafondlampen tot buitenverlichting. Daarnaast produceert het bedrijf verlichting voor de particuliere en professionele verlichtingsmarkt.

De verlichtingsoplossingen van Louis Poulsen zijn geworteld in hun diepgaande kennis van stadsverlichting en landschapsverlichting. Ze zijn ontworpen met kunstzinnigheid in het achterhoofd en worden met passie gebouwd in Denemarken. Deze producten omvatten PH-lampen, buitenverlichting, pendelverlichting, plafondverlichting en vloerverlichting. Het bedrijf ontwerpt ook meubels.

Louis Poulsen heeft de afgelopen 70 jaar ook samengewerkt met verschillende visionaire ontwerpers. Deze ontwerpers zijn onder meer Louise Campbell, Oki Sato en Verner Panton. Deze ontwerpers hebben elk de producten van het bedrijf beïnvloed. Bovendien heeft Louis Poulsen samengewerkt met enkele van de beroemdste architecten ter wereld, waaronder Poul Henningsen. Het bedrijf is al vele jaren toonaangevend op het gebied van Scandinavisch modern design. Louis Poulsen is zelfs een van de oudste Scandinavische verlichtingsmerken en een van de belangrijkste fabrikanten van Scandinavische moderne designproducten.

Louis Poulsen lanceerde zijn eerste verlichtingscatalogus in 1926. Sindsdien is het bedrijf toonaangevend op het gebied van modern Deens verlichtingsdesign. Het is een merk dat dateert van vóór de Scandinavische moderne designbeweging van de 20e eeuw. Dit betekent dat het al generaties lang de designwereld kan beïnvloeden. Vandaag de dag blijft het bedrijf opereren als een van de belangrijkste wereldwijde fabrikanten van architecturale verlichting.

Louis Poulsen heeft gedurende de geschiedenis van het bedrijf samengewerkt met verschillende invloedrijke ontwerpers. Deze ontwerpers hebben bijgedragen aan het succes van het bedrijf. Verschillende van deze ontwerpers hebben een verscheidenheid aan iconische verlichtingsstukken gemaakt. Deze omvatten de PH-lamp en de Artichoke-lamp. Naast het ontwerpen van verlichting heeft Louis Poulsen ook samengewerkt met Henningsen, een toonaangevende Deense architect. De invloed van Henningsen op het lichtontwerp is duidelijk zichtbaar in verschillende lampen van het bedrijf. Hiertoe behoren de PH hanglamp en de Artichoke lamp. Deze laatste lamp is gemaakt om restaurant Langelinie Pavillonen zacht te verlichten. De lamp is afgewerkt in roze op de binnenbladen. Het ontving ook een gouden medaille op de Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes in 1925 in Parijs.

Louis Poulsen heeft nog steeds zijn hoofdkantoor in Denemarken. Het bedrijf is echter uitgebreid met dochterondernemingen in Nederland en Australië. Louis Poulsen heeft ook een online winkel, die alleen al in december meer dan 65.000 bezoeken heeft gehad. Het bedrijf adverteert ook op televisie.

De producten van Louis Poulsen zijn ontworpen om een ​​opbeurende sfeer te creëren met mooie, eenvoudige lijnen. Louis Poulsen gelooft dat vorm functie volgt. Dit is de reden waarom hun verlichtingsarmaturen vaak minimalistisch van stijl zijn.